Lingbib_klub -- Azok listája, akik valaha valahogyan segítették a LingBib munkáját

 

Lingbib_klub listáról

A Nyelvészeti Szakkönyvtár hallgatói munkacsoportja 1999 tavasszal jött lére (azaz az 1998-1999 tavaszi szemeszterben), LingBib csoportnéven. Az Alberti Gábor tanszékvezetőtől kapott feladat alapvetően két részből állt: a napi működés biztosításából, illetve háttérmunkaként a kb. 15ezer kötet rögzítéséből, tárgyszavazásából, szóval egy (naív es amatőr) elektronikus katalogizálásból.

Ez a utóbbi munka 2005 júliusában befejeződött: végül sikerült az összes könyvet elektronikusan feldolgozni. 2006 nyarán pedig minden könyvünket vonalkóddal láttuk el, hogy a következő évi nyári leltárokat ezzel is gyorsítsuk. Az eredmény a weben is látható: a http://lingua.btk.pte.hu/lingbib.asp címen az Online kereső menüpontban lekérdezhetőek a nyilvántartott könyveink.

A feladat nem volt egyszerű: gyakorlatilag nulla (anyagi) erőforrásbol kellett hardvert, szoftvert, szakértelmet és munkaerőt biztosítanunk.

Végül is, igaz, sok év alatt, de mindez sikerült.

Persze nem egyedül, és nem segítség nélkül. Hadd foglaljam itt össze, hogy kik hogyan segítettek a munkánkat az elmúlt években:

Ács Péter írta az első programunkat, amivel a könyveket rögzíteni lehetett. Ezt 1999-ben Mikuláskor kezdtük el használni.

Meg ezt megelőzően (illetve ezzel párhuzamosan) Uherkovich Péterrel és Nun Zsuzsával az akkori könyvtárosok SQL-t, valamint adatbázis-tervezést tanultak, amin keresztül a konyvtár-programunkat terveztük (ebbe a munkába Bujdosó István, Burányi Péter, Csatay Richárd is bekapcsolódtak, mint a Nyelvtudományi Tanszék akkori fiatal oktatói, illetve számítógépes nyelvészeti rendszerek kutatói).

Aztán Molnár István írt nekünk egy kölcsönző programot, később egy webes keresőt is.

A leltár segítésére Lőcsei Gábor írt nekünk egy segédprogramot.

A 2004-es ASP-órán Dobos Lóránt vezetésével megvalósult néhány részlete egy (egyelőre csak tervezett) webes kiegészítő-rendszerünknek.

Általában a programokhoz a fejlesztőkörnyezetet a Dexter Kft. (Rós László) biztosította. De nem csak a fejlesztésekben segítette a munkánkat a Dexter, hanem tőlük kaptunk számítógépeket, monitorokat, székeket is.

Az adatokat pedig 2005-ig 55 diák rögzítette. Azóta már a 70 főt közelíti azon hallgatók száma, akik részt vettek a könyvtár munkájában.

Segítségképpen Kleiber Judit oktatta őket időnként számítógépes ismeretekre. De azért akit lehetett, Béres Csaba Zoltánhoz (akkor TTK) is járattunk mindenféle számítógépes órákra.

A 2008 nyári leltárhoz Lucza Gábor írt nekünk egy új leltározó programot.

Az utóbbi években Lőcsei Gábor és Lucza Gábor segítenek a szerver-adminisztrációi munka ellátásában.

A Nyelvtudományi Tanszék titkársága (korábban Nagy Ágnes, aztán Hesz Györgyi, legújabban Egyed Karolina) is folyamatosan segítette a munkánkat.

Természetesen mindezt ingyen és bérmentve tette minden közreműködő, akiknek ezúton is köszönjük a segítségüket!

Viszket Anita könyvtárért felelős oktató

Ha a korábbi leveleket, hozzászólásokat szeretnéd látni, látogasd meg a(z) Lingbib_klub archívumot .

Lingbib_klub lista használata
Ha a listára szeretnél írni, akkor erre a címre küldd hozzászólásodat: lingbib_klub@mail.btk.pte.hu.

Itt lejjebb feliratkozhatsz a listára, vagy módosíthatod a listatagsági paramétereidet.

Feliratkozás a(z) Lingbib_klub listára

Töltsd ki az alábbi űrlapot a(z) Lingbib_klub listára való feliratkozáshoz.

Feliratkozás előtt kérlek olvasd el a listaszerver illemtanát!

  Feliratkozási kérelmedről értesítést kapsz, nehogy mások tudtod nélkül felírhassanak. Megerősítésed után feliratkozásod azonban csak a lista szerkesztőjének jóváhagyásával válik teljessé. A szerkesztő döntéséről e-mailben értesítünk. A lista továbbá egy rejtett lista, a tagok listája csakis a lista adminisztrátora számára érhető el.
  E-mail címed:  
  Neved (opcionális):  
  Meg kell adnod egy jelszót. A jelszó csak enyhe biztonságot nyújt, de megelőzheted vele, hogy mások tudtod nélkül módosítsák listatagsági beállításaidat! Ne használj olyan jelszavakat amiket máshol használsz, mivel havonta egyszer emlékeztetőül sima szöveges formában elküldésre fog kerülni.

  Ha nem adsz meg jelszót, akkor a Mailman automatikusan létrehoz egyet, és feliratkozásod megerősítése után elküldi neked. Személyes beállításaid szerkesztésénél természetesen bármikor e-mailben kikérheted a jelszavadat.

  A jelszó:  
  A jelszó még egyszer:  
  Milyen nyelven szeretnéd a listát használni?  
  Szeretnéd a listát digest formában kapni, naponta 1-2 levélben? Nem Igen

Lingbib_klub lista tagjai
(A tagok listája csak a lista adminisztrátora számára érhető el.)

A tagok listájának megtekintéséhez írd be a admin címedet és a jelszavadat:

Admin cím: Jelszó   

Lingbib_klub listáról való leiratkozáshoz, jelszó lekérdezéséhez, vagy a listatagsági beállításaid megváltoztatásához add meg itt a feliratkozási e-mail címedet:

Ha üres a mező, akkor a program kérni fogja az e-mail címedet


Lingbib_klub listát működteti: vanita at dexter.hu, viszket.anita at pte.hu, nytkonyvtar at gmail.com
Lingbib_klub adminisztrációs felület (azonosítás szükséges)
mail.btk.pte.hu levelezőlisták

Delivered by Mailman
version 2.1.13
Python alapú GNU's Not Unix Debian Powered